Έναρξη λειτουργίας Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (CCRI)

meeting

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 1η Ιουλίου 2019

Έναρξη λειτουργίας Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (CCRI)Διεξαγωγή 1ης Συνεδρίας Διοικητικού Συμβουλίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η 1η Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (The Cyprus Cancer Research Institute – CCRI). Το νέο-ιδρυθέν μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο, αποτελεί κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, με τη συμμετοχή του Ιδρύματος «Καίτης και Γιώργου Δαυίδ», το οποίο έχει προβεί σε δωρεά για την ανέγερση των  κτηριακών  εγκαταστάσεων  του Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο στοχεύει να καταστεί ένα κορυφαίο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και  ανταλλαγής γνώσεων με άλλα Κέντρα στο εξωτερικό και στην Κύπρο, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες κατάρτισης και εξειδίκευσης σε νέους επιστήμονες. Το Ινστιτούτο στοχεύει περαιτέρω να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο Ερευνητικής Αριστείας σε θέματα καρκίνου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την Κύπρο ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς και σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων.

Βασικότεροι σκοποί του Ινστιτούτου είναι:

  • Η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στο χώρο της ογκολογίας.
  • Η δημιουργία ενός σύγχρονου ερευνητικού κέντρου για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου πρωτοποριακής έρευνας στον ευρύτερο τομέα της ογκολογίας.
  • Η προσέλκυση και προώθηση της συμμετοχής νέων επιστημόνων στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον ευρύτερο τομέα της ογκολογίας.
  • Η προώθηση της επιστημονικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας ανάμεσα σε κλινικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους ερευνητικούς φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό.
  • Η στήριξη και εποπτεία νέων επιστημόνων μεταδιδακτορικού επιπέδου για τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας  στους σχετικούς τομείς.
  • Η συνεργασία με ιατρικά ιδρύματα και οργανισμούς για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας και τη μεταφορά και εφαρμογή νέας επιστημονικής γνώσης και βέλτιστων πρακτικών στον κλινικό χώρο.
  • Η προσέλκυση εξωτερικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων και διεπιστημονικών πεδίων έρευνας.

Το κτίριο το οποίο θα στεγάσει το Ινστιτούτο, συνολικού εμβαδού 3.111 τετραγωνικών μέτρων,  θα φέρει το όνομα «Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Pinedo», εις μνήμην της κόρης των δωρητών, θα ανεγερθεί στο νότιο τμήμα της Πανεπιστημιούπολης και θα αποτελέσει την Α’ Φάση της κτιριακής υποδομής του Ινστιτούτου.

Διοικητικό Συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη

ΑΑ ΟΝΟΜΑ ΤΙΤΛΟΣ/ΘΕΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
1Δρ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης Καθηγητής Φυσικής Τέως Πρύτανης ΠΚ Πανεπιστήμιο Κύπρου
2Δρ Γεράσιμος Φιλιππάτος Καθηγητής Καρδιολογίας Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής ΠΚ Πανεπιστήμιο Κύπρου
3Δρ Γεωργία Παναγιώτου Καθηγήτρια  Κλινικής Ψυχολογίας Τμήμα Ψυχολογίας ΠΚ Πανεπιστήμιο Κύπρου
4Δρ Κωνσταντίνος Πίτρης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – Βιοιατρική Πανεπιστήμιο Κύπρου
5Δρ Πόπη Κανάρη Χημικός Πρόεδρος ΔΣ Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Καραϊσκάκειο Ίδρυμα
6Τάκης Κληρίδης Εγκεκριμένος Λογιστής Αντιπρόεδρος ΔΣ Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Καραϊσκάκειο Ίδρυμα
7Δρ Παύλος Κωστέας Γενετιστής Εκτελεστικός Διευθυντής Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Καραϊσκάκειο Ίδρυμα
8Δρ Λάζαρος Σαββίδης   Πρόεδρος Συμβουλίου Επιτρόπων  Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
9Δρ Δημήτρης Παπάμιχαηλ   Ιατρός Διευθυντής Τμήματος Παθολογίας Ογκολογίας, Ογκολογικό Κέντρο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
10Δρ Χάρης Πουαγκαρέ   Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Τράπεζα Κύπρου Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
11Clemente Pinedo Επιχειρηματίας The “George and Katy David” Foundation
ΓραμματέαςΜαρίνα Σωτηριάδου-Πετρίδου   Ανώτερη Λειτουργός Πανεπιστημίου Υπεύθυνη Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, Γραφείο Πρύτανη Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κατά την 1η Συνεδρία, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, εξελέγη ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Αντιπρόεδρος ο  Λάζαρος Σαββίδης και Ταμίας ο Τάκης Κληρίδης.

Το Ινστιτούτο θα στεγαστεί προσωρινά στους κτιριακούς χώρους των συνιδρυτών του μέχρι την ολοκλήρωση ανέγερσης του κτιρίου του.

Share:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email